Wat is het productieproces van onze melk? Hieronder zie je de weg die onze melk af legt. Van gras op boerderij de Groene Griffioen naar jouw cappuccino in Amsterdam.

Het begint bij een gezonde bodem op biologische boerderij de Groene Griffioen. Op de vruchtbare grond groeit voedingsrijk gras, dat onze Franse Montebeliarde koeien graag eten. Een koe eet gemiddeld 70 kilo gras per dag en (slechts) 2 kilo krachtvoer, dat in ons geval is gemaakt van de graan luzerne (Europees en biologisch).

Boer Boy Griffioen melkt de koeien in de zogeheten melkput 2x per dag: rond 6:00 ’s ochtends en 18:00 ’s avonds. Elke koe geeft ongeveer 20 liter melk per dag. De koeien krijgen hier hun krachtvoer, dat ze erg lekker vinden, dus ze rennen de melkput binnen.

De melk stroomt via buizen ’s ochtends direct tijdens het melken in een 400L pasteurketel in onze zuivel-ruimte naast de melkput. Marten & Myrte meten hoeveel melk er precies in zit met een meetlat en pasteuriseren de melk voor 10 minuten op 68 C. Zo worden de meeste bacteriën gedood waardoor het langer houdbaar is, maar behoud je toch de echte melksmaak. Zou je het langer of warmer verhitten, dan wordt de melk zoeter en gaat veel van de smaak verloren (wat vaak in grote fabrieken gebeurt). Andere toepassingen, zoals afromen en homogeniseren, gebeuren bij MOMA ook niet.

Na het afkoelen tot 17 C, wordt de melk in flessen getapt via een kraantje. Omdat het door onze kleine schaal nu nog niet mogelijk is om flessen schoon te maken, kunnen we ze nog niet herbruiken. Wel gebruiken steeds meer van onze MOMA horeca-afnemers herbruikbare 6L emmers. Ook schenken Marten en Myrte voor steeds meer mensen hun zelf meegenomen flessen vol met melk tijdens het venten op de Amsterdamse pleinen (elke vrijdag & zaterdag).

Een sticker op de fles and that’s it! 

De melk is nu klaar om gedronken te worden en ligt koel opgeslagen in onze koelcel (die Marten zelf heeft ingebouwd in de kaasruimte waar ook kazen liggen te rijpen).

In onze oude Franse Renault 4 brengen we de melk van de boerderij in Weesp naar de vele horeca-afnemers in Amsterdam. Marten heeft deze auto in 2016 gekocht en zelf compleet omgebouwd. Hij bouwde er een koelcel in, goede speakers, ruimte voor kleine boerenbibliotheek en een roodbonte koeienvel in de achterdeur.

Elke vrijdag (Zuid) en zaterdag (Oost) staan we met alle verse producten op de Amsterdamse pleinen. Rijdend van plein naar plein luiden we de ouderwetse koeienbel om te laten horen dat de ventende melkboer er weer is. Je kan een eigen fles meenemen die wij vullen met melk. Het is elke week een feestje met de inmiddels vaste klantenkring. 

En drinken maar! Gewoon zo uit de fles, of je laat een van de vele barista’s die onze melk gebruiken er een heel lekkere cappuccino van maken. 

Top